|

Opas kestävän sukkalangan valintaan

Tähän pieneen oppaaseen olen koonnut sinulle muutaman vinkin, jonka avulla osaat valita hyvän ja kestävän sukkalangan. Vinkkaa ihmeessä kommenttikentässä kanssaneulojille omat suosikkisi. 

Langan materiaali 

Joskus lankavyyhdissä saattaa lukea sana sock (suomeksi sukka), vaikka lanka ei sovellu kyseiseen käyttötarkoitukseen alkuunkaan. Tämä johtuu siitä, että joissakin maissa sanalla sock viitataan langan vahvuuteen sen käyttötarkoituksen sijaan. Senpä takia aivan ensimmäiseksi kannattaa lukaista lankavyyhdistä, mitä kerä sisältää. 

Yksi hyvä esimerkki tällaisesta langasta, jota myydään useissa kaupoissa Suomessakin on Malabrigo Sock. Kyseinen lanka on yksisäikeinen 100% merinovillalanka ja se kuluu puhki sukissa alta aikayksikön. 

Vahvistettu villalanka on paras materiaali sukkiin 

Itse suosin sukissa lankaa, joka on vahvistettu nylonilla. Villa pitää jalat lämpimänä talvella ja kuivana kesällä, koska se poistaa kosteutta iholta, eristää lämpöä ja toisaalta myös hengittää. Villa on myös joustavaa, joten sukat mukautuvat hyvin jalan muotoon ja venytyksen jälkeen ne myös palaavat alkuperäiseen muotoonsa lörpsähtämättä. 

Yksistään villa saattaa kulua puhki nopeasti, etenkin jos käytät sukkiasi kengissä. Tämän vuoksi sukkalangoissa käytetään vahvikkeena usein nylonia. Myytävänä on myös muovittomia sukkalankoja, jotka on vahvistettu Tencelillä, mohairilla tai silkillä. 

Myös villan laadulla on väliä: mitä pehmeämpi villa, sitä vähemmän se kestää hankausta kulumatta. Jos sinulla on herkkä iho tai muuten vain haluat pehmeät sukat, voit kyllä käyttää esimerkiksi merinoa, mutta suosittelen jotain hieman karkeampaa laatua. Loppujen lopuksi tämä on kuitenkin makuasia: jos haluat ennemmin hieman pehmoisemmat sukat eikä sinua haittaa, että ne kuluvat pikkasen nopeammin puhki, käytä ihmeessä merinoa. 

Mielestäni villa soveltuu erittäin hyvin myös kesäsukkiin, mutta tällöin itse käytän ohuempia fingering-vahvuisia lankoja esimerkiksi Sandnes Garn Sisua.

Hyvät vegaaniset sukkalangat 

Mikäli jostain syystä et voi tai halua käyttää villaa, kaupoista löytyy myös monia hyviä kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten puuvilla- ja bambusekoitelankoja. Kasvipohjaisia kuituja käytettäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että ne eivät ole yhtä joustavia kuin villa ja löystyvät käytössä helposti. Tämän vuoksi esimerkiksi puhdas puuvillalanka ei sovellu sukkiin ilman, että käytät sen lisäksi jotain elastaanilankaa. 

Yksi hyvä kasvipohjainen sukkalanka, johon ei tarvitse erikseen ostella lankaa joustavuutta lisäämään on esimerkiksi Regian Tutti Frutti. 

Akryyli ei sovellu sukkiin 

Oma vahva mielipiteeni on, että akryylilanka ei ole hyvä valinta neulesukkiin, koska se pitää kosteuden ihoa vasten eikä hengitä ollenkaan. Tästä seuraa se, että sukat alkavat tuntumaan epämukavan hiostavilta ja kosteilta.  

Langan vahvuus 

Ohuisiin sukkiin, joita voi käyttää vaikkapa kesällä lenkkareissa sopii fingering-vahvuinen lanka, jonka juoksevuus on n. 400m / 100g. Tällaisia lankoja ovat esimerkiksi Sandnes Garn Sisu

Saapassukkiin sopii DK- tai worsted / aran -vahvuinen lanka kuten esimerkiksi Novitan 7 veljestä tai Sandnes Garn Perfect. DK-vahvuisen langan juoksevuus on yleensä 220-270m / 100g ja worsted/aran-vahvuisen langan n. 200m / 100g. 

Näiden kahden vahvuuden välissä on olemassa vielä sport-vahvuiset langat esimerkiksi Novitan Nalle. Niistä sukat neuloontuvat mukavan nopeasti ja sukka on vielä sopivan ohut vähän väljempiin kenkiinkin. 

Koti- ja unisukkiin voi käyttää myös paksua lankaa, kuten Novitan Isoveliä.  

Langan rakenne 

Tyypillisesti hyvä sukkalanka koostuu useista säikeistä, jotka on kierretty toistensa ympärille. Mitä tiukempi kierre ja mitä useampia säikeitä, sitä vahvempi lanka on. 100% villalankakin voi olla hyvä sukkalanka, jos se on tiukkakierteinen.  

Yksisäikeinen lanka ei ole paras valinta sukkien neulontaan. 

Hoito-ohjeet 

Ennen ostopäätöstä lankavyötteestä kannattaa vilkaista myös hoito-ohjeet.  

Suurin osa sukkalangoista on superwash-käsiteltyjä, joka estää niiden huopumista. Tällaiset langat voi huoletta pestä pesukoneessa 30-40 asteessa, mikä on kieltämättä erittäin käytännöllistä. 

Käsittelemättömässä villassa on kuitenkin puolensa: Vaikka käsin peseminen on työläämpää, niin käsittelemätön villa hylkii paremmin likaa kuin käsitelty ja niinpä se tarvitsee harvemmin pesua. Lisäksi ainakin omasta mielestäni käsittelemätön villa eristää lämpöä sekä imee kosteutta paremmin ja onhan se myös ympäristöystävällisempää.  

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *