|

Paras villapaitalanka – Kattava opas langan valintaan

Haluatko neuloa tai virkata villapaidan tai neuletakin, mutta et tiedä mitä lankaa käyttäisit? Tämän kattavan oppaan avulla opit kaiken (tai ainakin melkein kaiken), mitä sinun tulee tietää löytääksesi parhaan mahdollisen langan seuraavaan neuleprojektiisi.

1. Millaisen villapaidan haluaisit neuloa

Ennen varsinaista langan valintaa on tärkeää tietää, millaisia ominaisuuksia neuleeltasi haluat ja millaiseen käyttöön neule tulee.

Haluatko kevyen ja ilmavan kesäneuletakin vai muhkean ja lämpimän talvikäyttöön sopivan villapaidan? Tarvitsetko vaatekaappiisii jokapäiväiseen käyttöön sopivan, huolettoman ja helppohoitoisen arkineuleen vai satunnaiskäyttöön tulevan, hellävaraista käsinpesua vaativan hienomman neuletakin?

Jos olet jo valinnut mallin ja ohjeen, vilkaise millaista lankaa neuleen suunnittelija on käyttänyt ja käytä mahdollisuuksien mukaan samanlaista lankaa. Yarnsub.com on loistava verkkosivusto, jonka avulla löydät yhdellä klikkauksella muitakin lankoja, joilla on samat ominaisuudet kuin ohjeessa käytetyllä langalla.

Oikean langan valitseminen on paljon helpompaa, kun tietää jo etukäteen millaiseen käyttöön ja millaisia ominaisuuksia neuleelta haluaa.

2. Langan materiaali

Seuraavaksi on hyvä pysähtyä miettimään langan materiaalia, eli kuitua tai mahdollista kuituyhdistelmää. Alle olen listannut yleisimmät neulelangoissa käytetyt materiaalit. Jokaisella kuidulla on omat ominaisuutensa, jotka tekevät siitä enemmän tai vähemmän sopivan valinnan projektiisi.

Itse suosin luonnonmukaisia kuituja niiden loistavien ominaisuuksien takia. Luonnonmukaiset kuidut ovat yleensä myös ympäristöystävällisempi valinta. Vaikka en itse käyttäisi synteettisiä kuituja, olen silti ottanut ne mukaan tähän artikkeliin, sillä tiedän että ne voivat olla oikea valinta mikäli esimerkiksi budjettisi on tiukemmanpuoleinen.

2.1 Eläinperäiset kuidut

2.1.1 Lampaanvilla

Lampaanvilla on todennäköisesti se yleisin villapaidoissa ja neuletakeissa käytetty materiaali. Ja syystäkin: päälle puettuna villa lämmittää talvella, mutta pitää myös käyttäjänsä viileänä kesällä. Villa myöskin hengittää hyvin, on luonnollisesti likaa hylkivä ja joustavuutensa ansiosta todella miellyttävä materiaali neuloa.

On olemassa lukemattomia eri lammasrotuja, joista saatavalla villalla voi olla toisistaan poikkeavia ominaispiirteitä. Esimerkiksi merinovilla on todella pehmeä ja pitkäkuituinen villa, kun taas suomenlampaanvilla on karkeampaa ja voi kutittaa herkkähipiäisempiä käyttäjiä, mutta suomenlampaanvilla on myös kestävämpää materiaalina.

Lyhykäisyydessään:

  • Mikäli ihosi on herkänpuoleinen ovat pehmeämmät villat sinulle oikea valinta, esimerkiksi Sandnes Garnin merinovillalangat Sunday, Double Sunday tai Baby Ull Lanett.
  • Kovempaan ulkoilukäyttöön kannattaa valita karkeampaa villaa suomalaisista, islantilaisista tai norjalaisista lammasroduista, esimerkiksi Garn Peer Gynt tai Fritidsgarn.

2.1.2 Silkki

Silkki on ylellinen luonnonkuitu, jota saadaan silkkiperhosen toukan koteloista eli kokongeista. Silkissä on kaunis kiilto ja se on todella sileä kuitu, joten se on miellyttävän tuntuinen suoraan ihoa vasten. Se imee myös värin itseensä todella hyvin, joten sitä on saatavilla mitä upeammissa väreissä.

Silkki on kuitenkin herkkä ja melko kallis materiaali. Lisäksi puhdas silkkilanka tuntuu ehkä hieman nihkeältä neuloa. Silkki onkin parhaimmillaan muihin luonnonkuituihin, kuten merinovillaan, alpakkaan tai mohairiin sekoitettuna. Hyvä silkki-alpakkalanka on esimerkiksi Sandnes Garnin Alpakka Silke ja silkki-mohair lanka saman merkin Tynn Silk Mohair.

2.1.3 Alpakka

Alpakasta saatava villa on todella pehmeää ja valmiina neuloksena se laskeutuu kauniisti, mikä tekee siitä ylellisen neulekuidun. Alpakka ei ole yhtä elastista kuin lampaanvilla, joten pelkkää joustinneuletta sisältäviin neuleisiin se soveltuu huonosti. Itse pidän valtavasti alpakasta pitsineuleissa ja huiveissa. Hyvälaatuisia alpakkalankoja ovat esimerkiksi Katian Alpaquina tai Sandnes Garnin Kos ja jo aiemmin mainittu Alpakka Silke.

2.1.4 Cashmere

Tätä ylellisen hienoa ja pehmeää villaa saadaan kašmirvuohista. Kuitu on ominaisuuksiensa ja saatavuutensa takia melko kallista ja siksi sitä näkeekin käytettävän useissa merkkineuleissa.

2.2 Kasviperäiset kuidut

2.2.1 Puuvilla

Puuvilla on luonnollinen kasviperäinen kuitu, joka hengittää hyvin ja on todella imukykyinen. Puuvillalangat kuten Sandes Garn Mandarin Petit ovat parhaimmillaan kesäneuleissa ja ne sopivat hyvin myös villa-allergikoille. Puuvillalangasta neulottu neule on helppohoitoinen, sillä sen voi vain huoletta heittää pyykkikoneeseen.

Huono puoli puuvillassa on se, että se ei ole materiaalina yhtä joustava kuin lampaanvilla, mikä tekee siitä hieman epämiellyttävän neuloa. Mielestäni puuvilla on myös raskaampaa kuin eläinperäiset kuidut.

2.2.2 Pellava

Puuvillan tapaan pellavakin on luonnollinen kasviperäinen kuitu, joka on imukykyinen ja hyvin hengittävä, mikä tekee siitä oivallisen materiaalin kesäneuleisiin. Pellavasta tehty vaate voi tuntua karkealta alkuun, mutta se pehmenee käytössä ja jokaisen pesun myötä entisestään.

Pellavalankakin on hieman hankala työstettävä neuleissa, mutta puuvillaan ja viskoosiin yhdistettynä oikein ihanan tuntuinen puikoilla. Aivan ihania ja pehmoisia pellavasekoitelankoja ovat esimerkiksi Sandnes Garn Tynn Line ja Line.

2.2.3 Bambu

Bambua sisältävät langat ovat pehmeitä sekä hengittäviä. Niistä valmistetuissa neuleissa on kaunis kiilto ja ne myös laskeutuvat kauniisti. Bambulangan huono puoli on se, että siitä tehty neule saattaa herkästi venähtää käytössä.

2.3 Synteettiset kuidut

2.3.1 Akryyli

Akryyli on teollinen kuitu jota usein näkee käytettävän edullisena villan tai puuvillan korvikkeena. Akryylilangat ovat pehmeitä ja helppohoitoisia, mutta ne eivät hengitä ja nukkaantuvat helposti.

Itse en käytä akryylilankaa neuleessa, sillä haluan neuleideni säilyvän hyvässä kunnossa pitkään.

2.3.2 Polyesteri

Polyesteri on toinen yleisesti käytössä oleva edullinen kuitumateriaali. Polyesterilangat ovat kestäviä eivätkä ryppyynny helposti valmiina neuleena. Tämäkään synteettinen kuitu ei kuitenkaan tarjoa hengittävyyttä ja voi tuntua muoviselta ihoa vasten.

2.4 Kuitusekoitukset

Kahta eri kuitua sekoittamalla saat usein molempien kuitujen parhaat ominaisuudet yhteen neuleeseen. Esimerkiksi villan ja silkin yhdistelmästä saa kestävän, kauniin kiiltävän ja helposti työstettävän langan. Samaan tapaan villasta ja puuvillasta valmistetusta langasta neulottu vaate on mukavampi käyttää lämpimällä säällä, mutta on neulottaessa mukavampi materiaali puikoilla kuin 100% puuvillalanka.

3. Hoito-ohjeet

Lankaa valitessa on hyvä pysähtyä miettimään myös valmiin neuleen pesua ja huollon tarvetta. Ennen ostopäätöstä kannattaakin vilkaista langan vyötteestä kyseisen langan hoito-ohjeet, eli kestääkö lanka konepesun vai ei.

Yleisesti ottaen puuvilla- ja akryylilangat ovat huolettomampia huollettavia, sillä ne voi usein vain heittää pesukoneeseen.

Villan suhteen taas joudut tekemään valinnan superwash-käsitellyn ja käsittelemättömän villan välillä:

  • Superwash-käsitellystä villalangasta valmistetun neuleen voi pestä pesukoneessa villanpesuohjelmalla, eikä se huovu kovin herkästi. Tällaisen villan valmistusprosessi ei kuitenkaan ole sieltä ympäristöystävällisimmästä päästä. Omasta mielestäni superwash-käsitelty villa menettää käsittelyssä myös parhaat ominaisuutensa: siitä tulee vähemmän elastinen, se ei lämmitä yhtä hyvin eikä sillä ole enää samaa luonnollisesti likaa hylkivää rakennetta.
  • Käsittelemätön villa vaatii käsinpesun, mutta sillä on kaikki villan parhaat ominaisuudet tallella, minkä takia se onkin todella suosittu materiaali neulelangoissa. Luonnollisesti likaa hylkivänä kuituna usein pelkkä tuuletus ulkona riittää villan raikastamiseksi. Käsittelemätön villa on myös ympäristöystävällisempi valinta.

Silkki ja cashmere ovat kaikista herkimpiä kuituja ja vaativat erityisen hellää käsittelyä. Näille kuiduille sopii parhaiten varovainen käsinpesu viileässä vedessä miedolla pesuaineella.

4. Langan juoksevuus

Langan paksuutta kuvaillessa käytetään yleensä termiä langan juoksevuus. Ohuimmasta paksuimpaan langat jaotellaan seuraavasti:

Usein langan juoksevuus kerrotaankin langan vyötteessä.

Sisäkäyttöön tarkoitetut, kevyet neuleet neulotaan usein fingering, sport tai DK -vahvuisesta langasta, kun taas näitä paksummista langoista tulee lämpimiä ulkoiluneuleita. Lace-vahvuisesta langasta voi myös neuloa tai virkata villapaitoja ja neuletakkeja, mutta tällöin kannattaa varautua todella pitkäkestoiseen käsityöprojektiin.

Mitä paksumpi lanka, sitä vähemmän silmukoita tarvitset saavuttaaksesi haluamasi mitan neuleelle. Tällaiset projektit valmistuvatkin usein todella nopeasti, mutta eivät laskeudu yhtä kauniisti kuin ohuemmasta langasta neulottuna.

5. Langan rakenne

Langan rakenne on usein joko yksisäikeinen tai kerrattu. Yksisäikeinen lanka on siis vain yksi kehrätty säie, kun taas kerratussa langassa on kaksi tai useampia säikeitä kierretty toistensa ympärille.

  • Kerratut langat ovat usein kestävämpiä ja nukkaantuvat vähemmän. Mitä tiukempi kierre säikeissä on, sitä vahvempaa lanka on.
  • Yksisäikeinen lanka ei ole yhtä kestävää, mutta usein niillä saa aikaan kauniisti laskeutuvia ja lämpimän kodikkaan tuntuisia neuleita. Yksisäikeiset langat saattavat myös olla hieman edullisempia lyhyemmästä valmistusprosessista johtuen.

Pitsi- ja palmikkoneuletta suunnitellessa kannattaa valita lanka, joka korostaa näitä kauniita yksityiskohtia. Esimerkiksi yksisäikeisellä langalla neulotussa palmikkoneuleessa palmikot eivät juuri pääse kohoamaan neuleen pinnasta edukseen, joten tällaiseen projektiin kannattaakin valita vähintään kolmesäikeinen, tiukkakierteinen lanka. Mikäli olet epävarma langan sopivuudesta haluamaasi pintaneulekuvioon, suosittelen vilkaisemaan millaisia neuleohjeita langan valmistaja tai neulesuunnittelijat ovat julkaisseet kyseiselle langalle.

6. Väri

Värin valinta on tietenkin jokaisen omiin henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuva asia, mutta tässä muutama asia, joita kannattaa pohtia ennen kuin ostaa langat uuteen villapaitaan tai muuhun isompaan neuleeseen:

  • Mikäli neulot itsellesi, pohdi millaisista väreistä nautit ja millaisia värejä haluat pukea päällesi. Itse rakastan kirkkaita värejä ja lankakaupassa tunnenkin kovaa vetoa juuri näitä kohtaan. Todellisuudessa en kuitenkaan käyttäisi kirkkaan pinkinkirjavaa villapaitaa, sillä valtaosa oman vaatekaappini sisällöstä koostuu mustista ja sinisistä vaatekappaleista. Väreillä hulluttelu onkin usein turvallisempaa asusteiden kanssa.
  • Tummien lankojen neulominen voi olla raskasta, mikäli valaistus on kehno.
  • Käsinvärjättyä lankaa ostaessa tulee varmistua siitä, että ostaa varmasti tarvittavan määrän lankaa, sillä jälkeenpäin saman värin löytäminen voi olla vaikeaa. Muista myös neuloa rivi kerrallaan vuorotellen eri keriltä välttyäksesi suurilta värimuutoksilta työssäsi.

7. Loppusanat

Tässä kaikki mitä artikkelia kirjoittaessa mieleeni juolahti! Maailmassa vallitseva runsaudenpula lankojen suhteen voi vaikeuttaa päätöstä siitä, minkä langan valitsee seuraavaan villapaitaprojektiin. Toivottavasti tämä opas kuitenkin antoi sinulle ideoita ja helpottaa päätöksen tekoa tulevaisuudessa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *